fbpx

Олборг – Paris of the North

aalborg

Aalborg, Jomfru Ane Gade, The Bull, F.R.I.E.N.D.S и какво ли още не…  

Париж на Севера. Така е известен четвъртият по големина град в Дания – Олборг (Aalborg), защото и той има своята кула – Aalborgtårnet. Живописната атмосфера на града е подчертана от канала Limfjorden, който го разделя на две основни части – Aalborg и Nørresundby.

Aalborg е град, където контрастите превръщат студентския живот в интересно преживяване. Градът ще привлече вниманието ви с красивите си исторически сгради, чиито основи датират от 17-ти век. От друга страна, той е динамичен, модерен и интернационален град. Ако сте решили да учите тук, ви очаква уникална атмосфера. Градът разполага и с международно летище, което ще улесни пътуването ви от и до България, но и до други градове в цяла Европа.

Олборг е едно от основните студентски места в Дания, в чийто център можете да откриете “Studenterhuset” (студентската къща). Там редовно се организират различни събития и концерти. Тук можете да се запознаете и сприятелите с други чуждестранни студенти и датчани, учещи в университетите в Aalborg (Олболг).

В центъра на града се намират 3 емблематични за града места. Първото е статуята на бика, който е символ на града. От лявата му страна ще откриете и небезизвестното кафе F.R.I.E.N.D.S, където задължително трябва да опитате датския специалитет на северняците – сандвич с пържола и кафяв сос (bøf med brun sovs). От дясната страна на бика пък започва една от пешеходните улици в града, която води до познатата на всички “Парти улица” в цяла Дания – Jomfru Anne Gade или както я наричат местните, просто “Улицата” – “Gaden”.

Друга важна атракция за града е Карнавалът, който се провежда ежегодно в последния петък и събота на месец май. Aalborg Karneval е най-големият в северна Европа и всяка година привлича над 100 000 посетители от цял свят. Трудно е да се опише с думи това преживяване – то няма друго по рода си. Не правете грешката да поемете работна смяна в тази събота! Със сигурност ще съжалявате, а парите, които ще получите няма да си заслужават. Готови сме да се обзаложим, че това ще се превърне в любимият ви ден в града, както е и за огромна част от жителите на града.

Малко са кандидат-студентите, които знаят, че намирането на квартира в Олборг (room in Aalborg) не е много лесно – особено в края на лятото. Ако не сте помислили за нея предварително, съответно не сте подали документи за нея, още преди да ви приемат, е напълно възможно, да прекарате един месец в хостели (Dan Hostel), докато намерите квартира. За съжаление, цените в Дания не са ниски. Бъдете готови да платите около 100 лв. на вечер за споделено бунгало с още 11 човека. Затова е важно да кандидатствате за общежитие/квартира възможно най-рано. Свържете се с нас, за да разберете къде и как да се регистрирате за жилище.

Повече информация за града можете да прочетете на официалния сайт на Олборг.

Студентски Градове

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This