fbpx

Квартири в Дания

квартири в Дания

Лесно ли е намирането на квартира в Дания?
Къде и как да търсите студентска квартира?
Можете ли да наемете апартамент в Дания, още докато сте в България?
Колко време отнема осигуряването на квартира?
Какво ви очаква, ако нямате квартира, а вече трябва да заминавате?
Какви срокове трябва да спазвате и как да се предпазите от измами?

Цените на всички квартири в Дания варират в зависмост от града, района и вида на жилището, което избирате. Цените на жилищата под наем в Копенхаген и Орхус са сравнително по-високи. Ако работите с компания в България, настоявайте за адекватна помощ за квартира! Процесът не е елементарен и липсата на квартира ще направи старта ви в страната изключително труден. Почти всички, преждевременно завърнали се студенти в България, изтъкват именно липсата на квартира като причина за “провала” си! Заминавайки за Дания без квартира означава, че разходите ви ще се увеличат в пъти и безплатното кандидатстване се превръща в скъпо струващо, още от първия ден в страната! Неподаването на документи за квартири в Дания на време е масова грешка!

Всеки един наш кандидат-студент подава документи за квартира веднага, след като започне работа с нас! ​

квартири в Дания

Как става настаняването в квартири в Дания?

Настаняването в Дания НЕ се организира от университета, така че е препоръчително да започнете цялата процедура за търсене на квартира сами, веднага след като изберете града и програмата, която искате да изучавате. Много преди да бъдете приети в Дания!
За съжаление, почти всички уеб-сайтове за настаняване в квартири в Дания са на местния език. Това прави регистрацията трудна задача, особено за хора без опит, тъй като може да допуснете елементарни грешки в отбелязването на специфични опции.

В случай, че заминавате след дни, сайтът Airbnb изобилства от възможности за настаняване. Разбира се, това няма да ви струва евтино, но е по-евтиният вариант в сравнение с хотелите тук. Danhostel, също е опция за намиране на стая в Копенхаген, Орхус, Олборг и други датски градове. Бъдете готови да заплатите поне 100лв на вечер за стая тук. Couchsurfing е друга идеална възможност да намерите безплатен подслон за няколко дни, както и датчанин, който да ви разведе из града, но като цяло не разчитайте на това!

Най-доброто, което можете да направите е…

Безспорно, студентските общежития са идеалното място за всеки студент. В общежитието ще имате възможността да се срещнете с други студенти, както от Дания, така и от чужбина. В студентските общежития настаняването е предимно в единични или двойни стаи, като минималната цена за единична стая извън Копенхаген е 2000 DKK (около 520 лв). Цената в Копенхаген е горе-долу около 3000-4000 DКК. 90% от стаите се реновират всяка година, добре поддържани са и като цяло общежитията са модерно оборудвани с всичко необходимо. В случай, че не се регистрирате на време (декември-януари), очаквайте да бъдете класирани за по-скъпите стаи, някои от които надхвърлят 1000лв, ако изобщо имате късмета да получите каквато и да е оферта.

Очаквания

В много от общежитията има обща стая с билярдна маса, телевизор и възможности за различни игри. Това пространство е чудесно място за създаване на нови контакти и приятелства. Някои от общежитията разполагат с видео-наблюдение и електронно отваряне на входните врата. Общежитията са чисти, безопасни и са идеални за първите стъпки на един студент в чужбина. Някои от общежитията, отдавани под наем, са обзаведени с легло, бюро и гардероб за всеки студент. Повечето стаи обаче са изцяло празни! Очаквайте, дори да нямате монтирана крушка на тавана, а единствено розетка! Това, от друга страна, ви дава пълна свобода да обзаведете стаята си така, както вие искате и да не се притеснявате, когато счупите нещо в нея. Препоръчваме ви да търсите необзаведени стаи! Ще ги обзаведете за дни, а много от мебелите ще намерите безплатно, или почти безплатно. Ние ще ви кажем как точно и от къде да направите това!

Общежитие в Дания – какво трябва да знаем, за да получим такова?

Кандидатстването, за студентска стая или апартамент в Дания, се извърша само и единствено по електронен начин, чрез специализирани портали за съответния град. Университетите не разполагат със свои общежития. Много малко са тези, които могат да асистират с настаняване. Обикновено, тези университети също разполагат с не повече от 15 стаи изцяло. Сами се досещате, че тази цифра е крайно недосатъчна. Всички останали общежития са общински и за целта, да получите стая, ще трябва да подадете електронна заявка.

Процес на прием в общежитие в Дания

Приемът на студент в общежитие в Дания е доста по-труден отколкото този в България. Оттук идва и големият проблем, тъй като кандидат-студентите чакат първо да бъдат приети в съответния университет и едва след това започват да търсят квартира. При подаване на електронно заявление, кандидатът попада в списък на чакащите (waiting list). В зависимост от града, цената, големината и разположението на стаята/апартамента, чакането може да отнеме от 6 месеца до над 12 месеца. Ако сте решили да учите в Копенхаген, задължително трябва да подадете документи за общежитие веднага щом вземете решение, че искате да учите в града. Чакането за квартира в столицата е най-продължително, тъй като търсенето е най-голямо.

квартири в Дания

Какво можете да очаквате от датските общежития?

Сами ще имате възможността да подберете типа, цената, големината и разположението на квартирата си. Месечният наем обикновено варира от 750лв. до 1750лв. (много зависи и самия град!). При подписване на договор ще трябва да заплатите и депозит в размер на 2 (понякога 3) наема. В повечето общежития всички разходи влизат в наема, но на други места ще трябва да доплатите за вода, ток и парно.

Условията в повечето общежития са уникални! Не може да се прави никакво сравнение с общежитията в България. Всяка стая би следвало да е реновирана и боядисана, преди да се нанесете. Ако нещо не е в изправност, веднага се обърнете към фирмата, отдала ви квартирата!

Големина и обзавеждане

Можете да кандидатствате както за самостоятелна стая/апартамент, така и за 2 стаи, ако искате да живеете с приятел. Най-евтините стаи, са най-малките по квадратура, където обикновено споделяте баня и тоалетна с още някой, а кухнята е споделена с други хора от етажа. Разбира се, има и такива стаи, където всичко е само за вас – баня с тоалетна и малък кухненски бокс. Ние лично бихме препоръчали да се насочите именно към последния тип самостоятелни стаи, въпреки че цената няма да е най-ниската, но си заслужава! Това ще ви позволи да кандидатствате за финансова помощ за квартирата си, която обикновено е около 10% от наема.

Повечето квартири не са обзаведени. Нямат дори осветително тяло – т.е. сами ще трябва да си купите лампа и да я свържете с ел. мрежа в стената (ще имате единствено розетка в стената). Личният ни опит говори, че е по-добре стаята ви да е напълно празна, което ще ви позволи сами да изберете с какво да я обзаведете. Също така няма да се притеснявате, ако напр. неволно повредите или счупите някой стол, маса или легло. По този начин изключвате варианта да спите на единично легло, което идва с квартирата, а ще можете да се сдобиете с двойно (доста често напълно безплатно).

квартири в Дания

Повреди и услуги

Отново, според общежитието, може да имате осигурен интернет и телевизия. В случаи, че нямате обаче, сами ще трябва да организирате включването им. За съжаление, това ще можете да направите едва след месец, след като получите датските си документи. Разбира се, ние имаме най-доброто решение за интернет, докато чакате получаването на документите си и ние бихме го споделили с вас – просто ни попитайте!

Обикновено, за всяко общежитие в Дания е назначен човек по поддръжката (janitor). Към него можете да се обърнете за всичко, което ще ви трябва, като например ударна бормашина, за да пробиете дупки за дюбели в тавана (за да закачите лампа), стълба, боя, четки и т.н. Също така, ако установите някакви повреди, той е човекът, който или ще ги отстрани, или ще ви каже как да постъпите в случая. Винаги търсете асистенцията му своевременно, а не се опитвайте да се справяте сами или да замаскирвате пробемите, тъй като при напускане на квартирата, ще трябва да заплатите за всичко, което не е в изправност. Точно затова, адресирайте нещата веднага.

Възможни помещения в едно общежитие в Дания

Доста от общежитията разполагат с общи помещения като:

  • пералня и сушилня
  • фитнес
  • вътрешни паркинги за велосипеди (колелета)
  • таван
  • бар (парти-зала)
  • столова (по-малка зала за парти)
  • стая с тенис маса / билярд
  • тиха стая за четене
  • обща кухня с дивани и телевизор
квартири в Дания

Процедура при нанасяне

При самото нанасяне в квартирата се попълва специален документ, въз основа на който, ще можете да получите обратно депозита си при напускане на последната. За съжаление, информацията за този документ не се афишира и студентите, които знаят за него са единици. Почти всички наемодатели няма да ви попитат дали искате да съставите такъв документ. Ако нямате подобен документ, който да е попълнен правилно, можете почти изцяло да забравите за депозита си, което е съдбата на голям брой български и чуждестранни студенти в Дания (и чужбина).

Възможни измами с квартири в Дания

Най-големият проблем при нанасянето в какъвто и да е тип квартира е депозитът и неговото обратно получаване, когато дойде моментът да се изнесете. Обикновено сумата, която трябва да заплатите като депозит е в размер на наема ви за 3 месеца. За съжаление, почти всички наемодатели ще се опитат да НЕ ви върнат тази сума. Затова е много важно да сте добре запознати с целия процес при нанасяне и изнасяне – какво задължително да изискате, как да водите комуникация с наемодателя си и как да реагирате във всяка една ситуация, независимо колко незначителна може да ви се струва тя. От личен опит знаем колко дълго се точат делата за депозити (над година). Процесът е скъп (предполага наемане на адвокат) изтощителен е и няма гаранции, че ще получите това, което е ваше! Добрата новина е, че и тук можем да се похвалим с успех, но не пожелаваме на никого да минава през този АД! Именно затова, е важно да не пренебрегвате всичко, което ще ви кажем преди да подпишете договора си за квартира. Със сигурност ще ни благодарите и ще спите спокойно за депозита си! Просто се свържете с нас!

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This