fbpx

Кариерно ориентиране.
Как да изберем какво да учим?

кариерно ориентиране

Изборът на специалност в Дания трябва да е изцяло ВАШ!

Изборът на висше образование е едно от най-важните решения в живота на човека. То определя бъдещата ви професионална кариера. Много често не знаем или не сме напълно сигурни, кой би бил най-правилният път. Не се притеснявайте, ние имаме няколко предложения за вас, които ще ви помогнат да направите правилната крачка както сега, така и всеки път, когато не знаете как да постъпите.

За да изберете правилната специалност за вашето висше образование в Дания, ви предлагаме, преди да започнете, да обърнете внимание на няколко неща:

  1. Вашите интереси – изберете дисциплина, която ще ви доставя удоволствие при изучаването ѝ. Ако учите това, което отговаря на желанията ви, подготовката за изпитите и писането на проекти ще бъдат интересни и успешни задачи. Това гарантира, че с лекота ще завършите своето висше образование в Дания. Консултирайте се с родителите си и по-възрастни приятели от вас, но вземете решението си, базирайки го на вашите желания, а не на техните! В крайна сметка, това е вашето образование, вашата кариера и вашият живот! Вие ще ходите на лекции и вие ще се чудите как да завършите проектите си, а не майка ви и баща ви!
  2. Съдържание на курса – много програми имат впечатляващи имена, но за да направите правилния избор не е достатъчно да ви хареса единствено заглавието на курса. Разгледайте по-подробно описанието му в сайта на съответния университет, където много често ще намерите списък с предметите и точно описание на годишния план, в който са посочени изискванията на преподавателите към студентите, какво ще бъде изучавано и т.н. Обърнете внимание на информацията за отделните университети и градовете, в които се намират, за да се уверите, че сте избрали най-подходящото място за образование и живот.
  3. Вижте програмите Automation Engineering (Robotics) и Export and Technology Management, които на пръв поглед изглеждат непознати, но в крайна сметка могат приятно да ви изненадат. Например, ако се интересувате от мениджмънт и маркетинг, обърнете внимание на специалности в Дания като Branding and Marketing Management, Logistics, Value Chain Management.
кариерно ориентиране

Ако въпреки всичко не знаете на къде да поемете или се двоумите между няколко специалности, то имамте две предложения, които да ви помогнат.

  1. Можете да направите кариерен тест (40лв), който да ще покаже към какви области е добре да се насочите, за да направите правилния избор!
  2. (От януари 2021) Можете да се запишете на 6 седмичен курс (индивидуален или в група), за да опознаете себе си, силните страни и желания, които имате.
    Ще преминете през серия от задачи, самонаблюдения и оценки, които ще ви дадат най-ясната и точна представа за това, което наистина ви харесва да правите. Ще видите бъдещето и живота си в няколко различни варианта според интересите, които ще установите като най-правилните за самите вас.
    Организираме този курс, защото ние самите бяхме във вашата ситуация и години наред не знаехме кое е истинското ни призвание. Вече не е нужно да губим години, за да разберем, че образованието, което сме записали не е за нас или още по-лошо – работа, която работим ни прави нещастни и я вършим с нежелание!

Блог

Къде да уча? – Как избрах образованието в чужбина

Къде да уча? – Как избрах образованието в чужбина

Какво е да си в 12 клас и да не знаеш какво искаш да учиш и работиш?Как се отговаря на въпросите, с които бива засипан един млад човек, който е на път да направи важен избор? Какво ще правиш с бъдещето си? Каква специалност мислиш да следваш? Къде да уча? Как? Кога?...

COVID-19 и Дания. Как ситуацията повлия на икономиката, образованието и начина на живот в цялата страна?

COVID-19 и Дания. Как ситуацията повлия на икономиката, образованието и начина на живот в цялата страна?

Как реагира Дания на ситуацията с COVID-19 от февруари досега? Как се справят българските студенти в страната?Животът на всеки един от нас се промени заради пандемията причинена от COVID-19. В Дания също имаше налагане на ограничения с цел спиране на...

Холандия или Дания – Къде да уча? Кой е по-добрият избор за висшето ми образование?

Холандия или Дания – Къде да уча? Кой е по-добрият избор за висшето ми образование?

Висше образование в Дания или Холандия?Коя държава да избера и как да направя правилен избор за бъдещето си?Всяка година хиляди кандидат-студенти обмислят дали да не получат висшето си образование в чужбина. Възможностите пред нас, като пълноправни граждани на...

Share This