fbpx

Корупция в Дания

сеп. 19, 2022

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?

корупция в Дания

Лидер или Да!

Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове подкупи, които са описани в международната антикорупционна конвенция. В Дания не се прави разлика между подкупи и улеснени плащания. Нещо повече, правенето на малки подаръци по време на уреждане на бизнес взаимоотношения, се съдят на базата на намеренията и очакваните облаги от това действие.

корупция в Дания

Корупция в Дания – през очите на чуждестранните студенти в Дания

От нашия личен опит в Дания можем да се съгласим до известна степен с фактите, които са описани в статията по-горе. Тук прави впечатление колко бързо се уреждат бизнес взаимоотношенията. Хората вярват едни на други и много често пазаруването на употребявана техника като лаптоп или телефон не е проблем за датчаните. Разбират се за цената, купувачът изпраща пари по сметката на продавача, а от своя страна продавачът изпраща стоката по пощата. Нещо, което в България е почти немислимо да се случи. Това е така, защото хората тук спазват законите и знаят, че ако станат жертва на измама нещата няма да останат безнаказани. За съжаление, този тип сделки не винаги приключват успешно, затова препоръчваме да бъдете внимателни преди да изпратите голяма сума пари на някого!

multimedia design denmark

Корумпирани ли са датските полицаи?

За съжаление, сме чували какво ли не за българската полиция и законодателство. Имаш проблем – трябва просто да знаеш на кого да платиш и проблемът магически изчезва. За щастие, в Дания, нещата не стоят точно така. Полицията тук е на изключителна почит от местното население. Обществото вярва в нея и не без основание. Датското полицейското звено се счита за едно от най-неподкупните в държавната система. Тук трябва да отчетем и високите заплати на персонала, който обаче наистина си върши работата съвестно! В никакъв случай не ви съветваме да се опитвате да подкупите полицай. Няма да успеете, но последствията за вас ще са сериозни. До сега не ни се случвало да прочетем или чуем за полицай, който да е приел подкуп. Така че, още веднъж подчертаваме, ако сгафите някъде – извинете се, платете си фиша, но не си и помисляйте да правите какъвто и да е опит да подкупите служителя на реда.

обучение в Дания форум

Корупция в Дания – какво знаем?

За съжаление корупцията в Дания не е напълно изкоренена. Неприятната новина тук е от преди няколко години. Държавната данъчна служба ,,СКАТ’’ бе упрекната за изтичането на няколко милиарда датски крони в схема за източване на пари от чуждестранни фирми. С други думи можем да кажем, че и датчаните имат своето КТБ…
Една от най-големите банки в Дания, Danskebank, вече няколко пъти е уличавана в извършването на тъмни сделки. Друг интересен факт е, че Дания е първата държава в света, която е купила достъп до информация за така наречената ,,Panama paper’’ с цел да разследва около 650 датски граждани, които са били заподозрени в схеми за пране на пари.

Ако имате други въпроси, не се притеснявайте да попитате в групата ни във фейсбук – https://www.facebook.com/groups/danbul/ 

Share This