fbpx

Съвети за родители на студенти в чужбина

съвети за родители на студенти в чужбина

Как да помогнете на детето си да се аклиматизира бързо и успешно в новата среда, която го очаква?
Какви съвети и насоки да му дадете преди заминаването, но и след това, когато вече е в университета си?

Уважаеми родители,

Решението на вашето дете да учи в Дания може да бъде възнаграждаваща и вълнуваща възможност за по-добър живот и успешна професионална кариера. Както при повечето родители, подобно решение най-вероятно поражда у вас известно безпокойство и несигурност. Знаем, че въпросите, които ви интересуват са много и с времето все повече ще нарастват. Бъдете спокойни, че правите правилния избор. Образованието в Дания ще направи детето ви много по-отговорно, самостоятелно и уверено. Възможностите, които ще получи благодарение на опита, придобит в Дания не биха били същите в България. Дания е само на два часа път със самолет, а нискотарифните полети правят както ваканциите в България, така и посещенията в Дания лесно постижими. Нека обобщим някои от предимствата:

  • Обучението в Дания ще помогне на сина/дъщеря ви да израсне в личен и академичен план.
  • След завършване на образованието си, студентите се завръщат по-отговорни, по-независими и по-подготвени за предизвикателствата на живота.
  • Добиват увереност и интелектуална зрялост, което ги отличава от другите на тяхната възраст.
  • Придобиват умения, които не биха могли да развият в университетите в България.
  • Подобряват способността си да общуват в мултикултурна среда.
  • Повишават способността си да общуват на чужд език.
  • Създават контакти с хора от различни държави.
съвети за родители на студенти в чужбина

Каква е нашата роля и как ще ви помогнем?

Избирайки Данбъл Стъди за консултант, в наше лице вие получавате не само професионалисти с опита на завършили студенти в Дания, но и приятели, на които винаги можете да разчитате в труден момент. Ние сме единствената агенция, която ВИНАГИ ще отговори на запитванията и ще намери отговор на проблемите, с които детето ви ще се сблъска на място в Дания. Независимо дали имате нужда от помощта ни само след 3 дни или едва след 3 години, ние ще се отзовем, когато ни потърсите!
В самото начало обаче от нас можете да очаквате заинтересованост от амбицията на детето ви и помощ в избора на точната образователна програма, която да отговори на желанията му. Ние ще работим заедно с него, за да установим кои са силните му страни и ще му помогнем да разгърне потенциала си! В наше лице ще намерите персонален ментор, който ще постави летвата високо и ще подготви детето ви за реалността в Дания – както от гледна точка на образование, така и от битова. За нас е важно кандидат-студентите да се сблъскат с една част от проблемите още докато са в България, което да им позволи да се справят с тях доста по-лесно, когато стъпят в Дания. Образованието в Дания е много различно от това, което ни предлага България – както в училище, така и в университета.

Колко важна е вашата подкрепа?

Вашата роля е от изключително значение! Стъпката към образованието извън България изисква голяма доза смелост, амбиция и желание за реализация! Важно е да подкрепяте децата си, за да преследват мечтите си, дори и вие самите да не сте напълно убедени, че те са способни да успеят. Много често те надскачат себе си, когато им покажете, че всичко е възможно, ако работиш неуморно и преследваш целите си! През годините сме оставали не веднъж изумени от непримиримостта, желанието, амбициите и постиженията на кандидат-студентите работили с нас! От вас те очакват единствено подкрепа и сигурност в най-трудните моменти, когато ще се запитат дали наистина могат да се справят! Не ги предавайте! Насърчете ги и нека се почувстват самостоятелни – нека сготвят любимото им ядене сами, да пуснат пералня или да изгладят ризите си! Това ще е от голяма полза за тях в Дания. За всичко останало просто се доверете на нас.

съвети за родители на студенти в чужбина

Съвети към студента, когато той вече е извън България.

Социалните мрежи, skype, zoom, viber и т.н. със сигурност ще направят комуникацията с детето ви възможна по всяко време на денонощието. Подобно на повечето родители, знаем, че ще се притеснявате дали синът или дъщеря ви ще свикне с новата обстановка. Трябва да знаете, че вашето притеснение лесно може да бъде предадено на детето ви. Бъдете пестеливи в съветите, които давате, като по-скоро се стремете да провеждате дискусия и заедно да определите най-добрите стратегии за реакция в дадена ситуация. Важно е да им помогнете сами да разрешават проблемите си, като им дадете шанс да анализират ситуацията и сами да стигнат до правилното решение. Така ще им вдъхнете вяра в самите тях, което е и крайната цел! 

Скъп ли животът на студента в Дания?

Сигурно добре знаете, че Дания е една от страните с най-висок стандарт не само в Европа, но и в цял свят! Това, което не знаете обаче е, че всеки студент в Дания може да се издържа напълно самостоятелно с почасова работа за 12 часа на седмица! Разбира се, трябва да можете да финансирате детето си за първите няколко месеца, докато то получи документи и започне работа. За да ускори този процес, имаме ценен съвет към вас. Силно препоръчваме всеки кандидат-студент да запише уроци по датски език още докато е в България! (линк курсове по датски език) Това е първият въпрос, който ще му бъде зададен, където и да потърси работа в Дания. Владеенето дори на малко датски е голямото предимство пред всички останали интернационални студенти, които също ще търсят активно работа в самото начало! Всеки един работодател би искал персоналът му да говори датски. И в България е същото – всеки работодател у нас очаква, че можете да говорите български! И ако не взимате тези думи на сериозно, просто изгледайте следното видео с Бианка.

Изгответе примерен месечен бюджет

За повечето студенти в Дания и изобщо в чужбина, менажирането на бюджета е трудна задача. За съжаление, много често това води до негативни резултати, най-вече за родителите. Важно е да разговаряте с детето си на тази тема и да съставите примерен месечен бюджет, който да служи за пример, особено през първите няколко месеца. Винаги включвайте поне 10% като непредвидени разходи, но тук по-скоро обръщаме внимание на това, до каква степен детето ви е запознато с финансовата ситуация, в която се намира цялото ви семейство.

Наблегнете на кулинарните умения

Не си мислете, че детето ви ще се храни по същия начин, както до момента. Особено през първия семестър ще му предстоят куп изпитания и приготвянето на храна много често се ограничава до златните 3 – замразена пица, спагети или сандвичи…

Липсата на време, но най-вече на умения и изградени навици в кухнята, създават стереотип, който трудно се преодолява. Помогнете на детето си да получава нужните хранителни вещества, които да му осигурят енергията, от която ще има нужда всеки ден в университета. Там му предстои огромно интензивно умствено натоварване и то трябва да е готово за него! Рибата, бадемите, плодовете и зеленчуците стимулират мозъка и функциите му. Добра идея е децата ви да знаят различни рецепти с тези продукти, но и с всичко останало, което обичат да консумират. Друг плюс на умението да готвиш е, че то създава чудесна възможност за социални контакти с останалите студенти, които най-вероятно ще се придържат към пицата и пържените картофи. Съветът ни към вас е да готвите с детето си през последните месеци, преди то да замине в чужбина.

съвети за родители на студенти в чужбина

Не внушавайте, че студентските години са най-хубави

Образованието извън България никак не е лесно, особено в самото начало. Студентите се сблъскват с нов свят, език, хора, начин на живот… Детето ви трябва да е наясно, че не всичко ще бъде безпроблемно. Много е вероятно още със самото пристигане да се окаже в непредвидена ситуация. Образованието в Дания е коренно различно от това, което сме получили в училище. Тази разлика със сигурност ще доведе до известни проблеми в университета. Много е важно студентът да е наясно с всички тези обстоятелства, за да има реалистична представа за бъдещия си живот. В противен случай, вероятността да остане разочарован от избора си, се увеличава многократно. Вашата роля на родители е именно тази, да повтаряте, че както хубави моменти, ще има има и много премеждия, с които ще трябва да се справи. В края на краищата, това е животът – днес сме неимоверно щастливи, а утре сме изправени пред поредното голямо изпитание, което ни изгражда като личности!

Безопасно ли е в Дания?

Дания е една от най-безопасните страни в света. Престъпността е почти на изчезване тук, още повече, ако изключим столицата Копенхаген, където полицията все още има някаква работа. Датчаните обичат спокойствието, мира и наистина ценят почивката и личното си пространство. Със сигурност ще се убедите в думите ни още с първото посещение на детето си в Дания. Много родители споделят с нас, че остават очаровани от начина на живот тук – спазването на правилата, реда, чистотата, усмихнатите хора по улиците и зад волана. Агресията на пътя е друг фактор, който отсъства в Дания. Шофьорите са изключително внимателни, спокойни, което до голяма степен се дължи на това, че те самите карат колело, но също така и на високите глоби, неподкупност на полицията и сериозни наказания при повторни провинения.

Здравеопазване

Задължително се сдобийте с европейска здравна карта, за да може детето ви да ползва безплатни здравни услуги, докато получи своите датски документи. Добра идея е да носи във себе си аналгетици, антибиотик, капки за уши и други, тъй като в Дания някои медикаменти не са достъпни без рецепта! Разбира се, от нас ще получите подробни наръчници и списък не само лекарства, но и всичко необходимо преди заминаването!

Културен Шок

Културният шок е психологически преход (може да бъде и физически – като например промени в телесното тегло), причинен от промяната на обичайния начин на живот и/или културната среда. Най-често се наблюдава по време на дълъг престой далеч от дома. Проявите на културния шок са много индивидуални. Те зависят от характера на ситуацията, в която е попаднал конкретният човек, от преживяванията и промените в характера и поведението му, от задачите, за които отговаря, от адаптивните, социалните и комуникативните му способности и т.н. Запознайте се с етапите на културния шок, през който вашето дете ще премине, за да му помогнете да се справи с предизвикателствата, пред които ще се изправи!

Какво ще ви кажат другите родители?

Когато кандидат-студентите се свързват с нас, ние задължително държим да проведем консултация в присъствието на родител. Стъпката е сериозна, нещата се развиват бързо и въпросите без отговор изведнъж се увеличават многократно. За да ви направим по-спокойни, сме създали своя група във фейсбук, където родителите като вас споделят своя опит и помагат едни на други! Нашата цел е децата ви да са доволни и щастливи от избора, който са направили за бъдещето си, а вие същевременно да сте спокойни, че те са на едно сигурно място! Вижте и чуйте какво ви предстои от Весела и Злати.

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This