fbpx

Работа в Дания

Работа в Дания

Работна среда

Всеки студент може да намери почасова работа в Дания по време на обучението си. Държавата е с един от най-ниските проценти на корупция в Европа. Работодателите са коректни, отзивчиви, любезни и може да се разчита на тях, ако имате проблем. Напълно възможно е всеки от вас да се издържа сам по време на следването си, стига да си намери работа в Дания за няколко часа на седмица. Официална минимална заплата в кралството няма, но обикновено студентите получават средно около 30 лева/час. Ако владеете дори малко датски, това ще умножи многократно възможността за намиране на работа по-бързо. Над 50% от кандидат-студентите, които се свързват с нас заминават с поне едно завършено ниво по датски от България. Местният език отваря врати, които иначе биха останали залостени. Първият въпрос, който ще ви бъде зададен от евентуален бъдещ работодател е именно “Говорите ли датски?”.

Работа в Дания

Студентска работа в Дания

Намирането на работа в Дания не е лесно, тъй като повечето работодатели предпочитат да наемат хора, говорещи датски език. Това, обаче важи най-вече за квалифицираните специалисти. Ако не владеете никакъв датски при пристигането си, препоръчваме да вземете предвид възможността да не успеете да намерите работа през първите няколко месеца! Трябва да сте финансово подготвени, за да можете да покриете разходите си в страната (4-8 месеца). По време на учебната година, е препоръчително всеки студент да работи не повече от 15 часа на седмица. Над 95% от чуждестранните студенти в Дания работят необходимите минимални 12 часа на седмица и се издържат напълно самостоятелно. Тъй като лекциите в датските университети през седмицата са обикновено между 9:00 и 15:00 часа, това дава огромни възможности за работа след обяд и през почивните дни.

Необходими документи за работа в Дания

Като гражданин на Европейския Съюз, всеки българин има право да работи в Дания. Преди да започнете работа е необходимо да се сдобиете със свидетелство за съдимост. Този документ може да получите от местното полицейско управление. Не се изискват някакви специални документи, освен датската ви лична (жълта) карта (CPR), която е вторият документ, който следва да получите в Дания.

Данбъл Стъди предоставя информация, конкретни свободни позиции и нови трикове (какво да следите, свалите и направите) в търсенето и намиране на работа в Дания, благодарение на контактите си и познаването на особеностите на пазара на всички кандидат-студенти, които консултира. Ще ви помогнем бързо да увеличите броя на приятелите си в града! Не се притеснявайте да ни попитате!

работа в Дания

Данъци в Дания

Докато живеете в Дания, вие подлежите на облагане и се налага да подавате декларации. Такъв е законът.

Почти всички плащат данъци, независимо дали са студенти, безработни или работят. Би трябвало да получавате писмо от датските власти – Skattestyrelsen – два пъти годишно.

Знаете ли, че всеки който работи в Дания, плаща над 40% от приходите си в данъци?

Добрата новина е, че най-вероятно сте платили повече пари на държавата и можете да заявите възстановяване на надплатените данъци. Това са вашите пари, така че не ги оставяйте.

В Дания, могат да ви бъдат възстановени част от разходите, ако:

  • ако сте били на кратък договор;
  • ако сте плащали за квартира и храна;
  • ако сте работили в Дания, но се водите гражданин на друга държава.

Кой може да ми помогне с възстановяването на разходи?

Датската данъчна система има много правила и закони. Въпреки, че не е необходимо да ги разбирате, неизбежно ще трябва да знаете поне малко по въпроса.

Или пък не?

Ако не ви се занимава със сложната документация и ако не сте сигурни как да получите максималният рифънд, който ви се полага, можете да се обърнете към данъчните експерти на Taxback.com.

Защо да изберете Taxback.com?

  • Техният екип ще гарантира, че ще се възползвате от всички облекчения, на които имате право.
  • Ще изпратят вашите пари, директно в банковата ви сметка, навсякъде по света.
  • Предлагат лесна и удобна онлайн услуга. Те ще свършат работата, а вие ще си получите парите.
  • Имате въпроси? Данъчните експерти на Таксбак ще отговорят на всичко. На линия са 24 часа/ 7 дни в седмицата.

Средният рефънд, който получават техните клиенти е около €1200, така че си струва да кандидатствате и за вашия.

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This