fbpx

Инженерство по Мехатроника в Дания

Mechatronics Engineering (BEng и BSc)

Mechatronics engineering SDU

Какво представлява специалността?

Още от самото начало на образованието си по мехатроника ще се занимавате със създаване на удобни за потребителя интелигентни продукти, които съчетават механика, електроника и вградени системи. Например, това може да бъде ръка на робот, която може да бере домат или изкуствен крак, който може да се използва от спортисти. Също така, бъдете готови да компилирате и програмирате дронове, сервоусилватели на волан, смарт телевизори, електрически стоящи бюра, еспресо машини… Ще се превърнете в практически дизайнер на продукти, които комбинират електроника, механика и
интелигентен софтуер, който ви позволява да развивате и свържете тези системни области по оптимален начин.

Програмата предоставя широки технически познания чрез основни курсове по механика, електроника, софтуерно програмиране, силова електроника, термодинамика, машинно инженерство, маркетинг, дизайн, производство  и какво ли още не… Ще имате възможност да специализирате, избирайки сами някои от предмети си. Предстои ви стаж в датска или чуждестранна компания, както и дипломен проект върху това, което най-силно ви интересува. Като част от учебния процес ще имате възможност да работите със студенти от различни програми, за да постигнете най-добрите резултати с финалния продукт.

Студентите от 2та типа програми (BEng и BSc) са част от един випуск и карат лекциите и упражненията си заедно до 4-ти семестър. За петия си семестър, всеки избира дали да направи обмен в друг университет (в Дания или в друга страна) или да работи в „Експертен екип“ в кампуса в Сьондерборг с други студенти.

Шестият семестър е ключовият момент, когато всеки поема по своя път. Студентите от BEng имат задължителен стаж, докато тези от BSc имат избираеми предмети и пишат дипломната си работа. Студентите BEng пишат бакалавърската си работа в 7-ми семестър и нямат избираеми предмети, докато правят това. (BSc няма 7-ми семестър)

Трябва да знаете, че BSc студентите завършват бакалавърска степен, НО НЕпридобиват званието инженер. Голяма част от тях продължават с магистратура, за да се седобият с него. Студентът BEng обаче придобива титлата след завършването си на бакалавъра!

Исторически погледнато, бакалавърската степен (BSc) преминава направо от бакалавър към магистър и след това на пазара на труда, докато BEng не прави магистър, а директно започва работа. Ако в процес на образованието си смените вижданията си, то е напълно възможно да смените програмата си през първата година от обучението.

Какви са условията за прием и какви документи трябва да подадете?

За да бъдат разгледани документите ви, трябва да имате:
Английски език – level B.
Математика – level A.
Физика – level B.

1. Мотивационно писмо.
2. Диплома за завършено средно образование или академична справка (за последните 3 години с оценки и брой часове).
3. Верификационна форма.
4. Копие от лична карта или паспорт.
5. Сертификат по английски език.

Какво може да продължите да учите или да работите?

Бакалавърът по мехатроника е професионално ориентиран, което означава, че след 3½ години ще сте готови да започнете работа като високо квалифициран специалист. Ако искате, можете да продължите обучението си и да вземете магистърска степен по Мехатроника или Електроника.

Възможностите за работа, които ще се отворят пред вас са в доста широк спектър –  компании занимаващи се с разработка, поддръжка и продажби на мехатроника. Придобивайки доста ценни знания и умения в сферата на механиката, електрониката и вградените системи, не си мислете, че дълго ще ви оставят на пазара на труда без сериозни предложения! Някои от възможните позиции биват:

Инженер разработчик, Технически ръководител на проекти, Обслужване на клиенти / консултации, Проект продажби, изследвания и преподаване.

Гарантирана първа работа

Едно от най-големите предимства на инженерните бакалавърски програми в SDU Sønderborg, е гаранцията за работа, която университетът ви дава! Трябва да споменем и факта, че стартовата заплата на инженерите в Дания без опит/стаж, започва от 5500 евро на месец!

Mechatronics engineering SDU sonderborg

Структура на програмата  

Всеки семестър се основава на основна тема, която ще бъде фокусна точка за теорията на семестъра и работата по един голям (семестриален) проект. От самото начало формирате своя група от няколко човека, с които ще работите през целия семестър. Всички заедно ще се опитате да намерите най-добрите решения на проблемите зададени ви от компанията (датска или чуждестранна), с която ще работите ежедневно. 

Започвате от А и Б – какво е мехатроника и какво е необходимо за разработването на продукти за мехатроника. С групата си ще проектирате малък мехатронен продукт, който ще ви преведе през целия процес на разработка.

През втория семестър ще се запознаете със системни компоненти и техните взаимодействия. Ще се научите да проектирате електронни и механични елементи и да ги произвеждате и вграждате в мехатронни продукти. Като част от семестриалния проект ще разработите мехатронен продукт, който ще може да се движи.

По време на третия семестър ще работите с аналогова електроника, задвижващи механизми и сензори, както и динамични системи. Семестриалният проект ще се фокусира върху разработването на цялостна мехатронна система, включваща използване на задвижващи механизми и сензори, проектиране на електроника, както и спецификация и производство на мехатроника.

В четвъртия семестър ще придобиете основни познания за регулаторните системи и как те са интегрирани в продукт. Тук ще изберете своя профил – механика, електроника, вградени системи или  мултидисциплинарен профил, където избирате между предмети от другите профили. Допълнително тук ще наблегнете и над контролна техника и компютърно инженерство.

В петия семестър ще развиете мултидисциплинарни умения, наблягайки на предприемачество и иновации – ще участвате в т.н. „Експерти в екипи“. Очаква ви стартиране на своя виртуална компания, с която ще преминете през всички фази на разработка – от идеята до създаването на напълно функциониращ прототип – като се вземе предвид икономиката, външните доставчици и т.н. Като алтернатива, можете също да изберете да учите в друг университет в Дания или друга страна за този семестър.

Шестият семестър е посветен на шестмесечен инженерен стаж в датска или чуждестранна компания. През последния седми семестър сте изцяло заети с дипломната си работа, която много често е обвързана с компанията и стажа, който сте карали в предишния. 

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This