fbpx

Културен шок на студенти в Дания, Скандинавия и изобщо в чужбина

културен шок студенти Скандинавия

Не си мислете, че културният шок ще ви подмине!  

Културният шок е психологически преход (може да бъде и физически – като например промени в телесното тегло), причинен от промяната на обичайния начин на живот и/или културната среда. Най-често се наблюдава по време на дълъг престой далеч от дома. Като бъдещи студенти в Скандинавия и по-конкретно в Дания, вие със сигурност ще преминете през него. Проявите на културния шок са много индивидуални. Те зависят от характера на ситуацията, в която е попаднал конкретният човек, от преживяванията и промените в характера и поведението му, от задачите, за които отговаря, от адаптивните, социалните и комуникативните му способности и т.н.

Културният шок може да бъде разделен на четири етапа:

 1. Ентусиазъм – настъпва непосредствено след пристигането в новата среда – Скандинавия, Дания. Ентусиазмът обхваща периода, когато всичко е все още ново и неизвестно: различната култура, навици, храна, начин на живот, климат и т.н. Това обикновено е най-кратката фаза (трае около 3-4 седмици).
 2. Отравяне – това е най-лошият от четирите етапа. Преходът настъпва, когато всички неща, които първоначално са предизвиквали ентусиазъм, започват да дразнят студента. С други думи – всичко, различно от дома.
 3. Привикване – продължителността на този етап е малко по-дълга от тази на първия. Това е може би най-приятната фаза. Нещата, които доскоро са притеснявали студента, постепенно се променят. Той/тя започва да взаимодейства с местните, възприема техните обичаи и става част от местната култура.
 4. Мултикултурен човек – времетраенето на този етап е строго индивидуално, тъй като се отнася до пълната трансформация на всеки човек. Студентът се превръща в приветлив и разбиращ чуждата култура човек. В същото време носи в себе си закодирана своята собствена култура и всеки път, когато се връща в родината си, студентът лесно може да превключи обратно към нея.
културен шок студенти Скандинавия

Обратен културен шок

Обикновено настъпва при първото завръщането на студента у дома, след дълъг престой в чужбина. Сблъсъкът със собствената му/ѝ култура отново е объркващ (стресов) момент и той/тя преминава през гореизброените етапи, но за по-кратки периоди и с по-слаб интензитет. Едва след приключването на този последен пети етап на “обратния културен шок“, студентът става истинска мултикултурна личност.

Как да се борим с културния шок?

 • Фокусирайте се върху целите си. Защо сте дошли в Дания или Скандинавия. Много студенти са били във вашата ситуация и са преживели културния шок. Това е нещо напълно нормално.
 • Оценете своя опит – какви са били реакциите ви спрямо Дания, датчаните, студентския живот? Ако сте объркани и разочаровани, задайте си въпросите „Какво да очаквам? Защо? Моите очаквания оправдани ли са или по-скоро са нереалистични и преувеличени?“.
 • Бъдете отворени за различия и промени. Хората в Дания се държат по различен начин в дадени ситуации, на които вие сте свикнали да реагирате по друг начин. Не забравяйте, че вие сте чужденците в тяхната страна и вие трябва да се адаптирате към тях, а не те към вас. Опитайте се да не осъждате хората, а по-скоро се старайте да се поучите от различното им поведение.
 • Учете датски език! Той е ОСНОВНОТО ви оръжие в борбата ви с културния шок. От опит знаем, че няма да ви се иска да се занимавате с езика, но без него трудно ще се аклиматизирате по този начин, който наистина заслужавате!
 • Бъдете в чест контакт със семейството си, близки и приятели.
 • Яжте здравословна храна и спортувайте! Като студенти в Дания ще имате възможност да членувате във фитнес центрове на много ниски цени – месечните карти струват по 150 DKK. Спортът и в частност движението влияе изключително положително върху човешката психика.
 • Свържете се и общувайте с други международни студенти в Дания.
 • Поучете се от собствения си опит – животът в чужбина предлага невероятна възможност да опознаете чуждите и собствените си нагласи и ценности, което изключително много ще разшири кръгозора ви.
 • Ако изпитвате нужда да споделите с някого преживяванията си, можете да говорите със студентския консултант във вашия университет.
културен шок студенти Скандинавия

Поддържайте връзка!

Родителите, чиито деца учат в чужбина, често си мислят най-лошото, така че не забравяйте да поддържате редовна връзка с тях. Няма значение дали ще ползвате телефон, имейл или Skype, важно е те да знаят, че вие сте добре.

Ние вярваме, че образованието в Дания ще бъде най-невероятният и успешен опит за вас, но и за родителите ви, които със сигурност ще бъдат горди, че сте се справили с всичко, което ви предстои в Дания! Ако имате допълнителни въпроси, не забравяйте да се свържете с нас.

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This