fbpx

Защо да учим в Дания? Безплатно ли е висшето образование за нас?

bezplatno vishe obrazovanie v dania

Няколко сериозни причини, които ще ви накарат не само да искате да учите в Дания, но и да живеете тук!

Едно от първите неща, които ще чуете за Дания е, че това е страната, в която живеят най-щастливите хора на земята! Без да навлизаме в подробности и обяснения какво е щастие, тъй като чувството да си щастлив е комплексно и индивидуално, ще се опитаме да ви дадем добра представа за някои от факторите, които карат хората в Дания не само да твърдят, че са най-щастливите на земята, но и наистина да вярват в това! Ще поставим основен акцент върху висшето образование в Дания. Ако причините да изберете именно тази страна само заради него не са ви достатъчни, то сме убедени, че след края на тази статия дори няма и да си помислите, за която и да е друга страна.

1. Висшето образование в Дания е лидер в цял святДатската образователна система попада в топ 15 в света (номер 4 за 2017!). Причината за това е иновативното мислене и проблемно-ориентираното обучение, което привлича изключително много чуждестранни студенти от цял свят. Разбира се, програмите за чужденци са изцяло на английски език. Тук няма наизустяване на ненужна информация, както и остарели практики, които познаваме от училище до момента… В университетите се работи с най-модерната техника на пазара, а ако нещо ви трябва, но липсва, обикновено ще ви бъде закупено, ако наистина имате нужда от него. Като добавим и факта, че образованието е безплатно за всички граждани на Европейския съюз, няма начин да не сме ангажирали вниманието и интереса ви. За да задоволим любопитството ви, ще кажем, че студентите извън Евросъюза заплащат между 7000-11 000 евро на година според избраната от тях образователна програма.

2. Различен тип преподаване – Просто забравете за модела на образование в България. Висшето образование в Дания е коренно различно. Йерархията от преподавател – студент не съществува, което прави комуникацията изключително приятелска. Студентите се обръщат към преподавателите си на малко име – Кенет, Пер, Перниле… Всичко това води до неформална среда, която стимулира интереса на студентите, желанието им да научат повече и да зададат всеки един въпрос, който имат. Студентите възприемат преподавателя като “един от тях”, като приятел, който могат да потърсят за съвет във всеки един момент, било то по имейл, телефон или в социалните мрежи по всяко време. Изпитванията, на които сме свикнали липсват, а от студентите се очаква да обменят идеи и да дават конструктивни насоки на колегите си, за да подобрят проектите, над които работят! Това, което трябва да очаквате са много дискусии в часовете и различни гледни точки. Много често за конкретен проблем има десетки решения и никой няма да знае кое е най-доброто! От вас зависи да дадете всичко от себе си, за да постигнете оптимални резултати. Друго нещо, което трябва да очаквате е, че преподавателите няма да ви кажат директно това, което ги питате. Напротив, тяхната цел е да ви помогнат да стигнете сами до отговорите, от които се нуждаете. По този начин стимулират мисленето ви, а резултатите няма да закъснеят!

3. Актуални проблеми – Може и да ви се е случвало да ви занимават с информация и материали, които отдавна са излезли от употреба, докато сте били в училище. Забравете за тази загуба на време, докато следвате висше образование в Дания. Очаквайте в часовете ви да дойде представител на малка или доста голяма датска компания (LEGO, Bang&Olufsen) и да ви постави истински проблем, с който те самите се борят и не могат да разрешат, поради една или няколко причини! Бъдете готови да си зададете въпроса “Ама…наистина ли АЗ трябва да успея да го разреша?” Много често ще се изненадате от способностите си, когато те бъдат допълнени от тези на останалите в групата, в която ще работите, за да стигнете до финалното решение! Не се изненадвайте, ако ви бъде предложена студентска позиция в съответната компания – та вие току-що сте спестили хиляди или дори стотици хиляди крони за тази компания, а дори нямате диплома в ръцете си! Never underestimate the heart of a champion!

4. Индивидуални решения и възможност за развитие – В Дания, светлината на прожектора е поставена на вас! Обикновено в началото, средата и края на всеки семестър се провеждат специално организирани срещи между преподаватели и студенти. Те целят залагането на правилните цели според конкретните интереси на студентите. Тук студентите имат възможността да оценят процесите, през които са минали и да дадат своите препоръки за тези, които предстоят. Вие и преподавателите сте един екип и те не искат да ви губят времето с материя, която няма да ви е от полза. Точно затова е важно вие да споделите за своите предпочитания и редовно да им напомняте за тях! Ако се интересувате от баскетбол и имате огромно желание да работите в тази сфера, то няма смисъл да ви обясняват как се организират сватби, концерти и фестивали или обратното! Просто им го напомнете и те ще адаптират лекциите, за да имате най-голяма полза от тях!

bezplatno vishe obrazovanie v dania

5. Студентски стаж – Независимо какво учите, част от висшето образованието в Дания включва студентски стаж с продължение от 3 до 9 месеца. Обикновено намирането на компания, в която да прекарате стажа зависи изцяло от студента. Това предполага да имате добра представа какво точно искате да правите и как виждате себе си след завършване. Стажът е идеалната възможност да работите за една от онези компании или организации (в Дания или чужбина), на които сте симпатизирали още от малки. Ако например учите Спортен Мениджмънт и сте фен на Ливърпул, направете нужните стъпки, за да им предложите услугите си напълно безплатно по време на стажа си! Ако учите програмиране – атакувайте Apple, Microsoft или компанията, която наистина ви допада! Голяма част от компаниите ще искат да Ви задържат на студентска позиция или дори наемат на работа след като завършите, ако останат доволни от представянето ви.

6. Възможност за студентска работа – Над 95% от чуждестранните студенти в Дания работят! – Друго огромно предимство на висшето образование в Дания и живота тук като цяло е, че страната насърчава студентите да работят минимално – не повече от 12 часа на седмица. Имайки легална студентска работа, студентите в Дания успяват да покрият всички свои разходи безпроблемно (благодарение на преференциите и отстъпките за студенти), но същевременно разполагат с изключително много време, което могат да инвестират в образованието си, за да разгърнат целия си потенциал. Това е и причината, една част от студентите да работят по специалността си в края на първата си година в Дания. За да се справите с конкуренцията при намиране на работа в самото начало, добра идея е да знаете поне малко датски! Попитайте ни за възможностите, които имате, ако искате да сте с едни гърди пред останалите чуждестранни студенти в града ви!

7. Реализация – Работната среда в Дания е друго огромно предимство, което е в тотален разрез с това в България. Тук изцяло изключваме неуредиците като закъснели или неизплатени заплати. В Дания е почти невъзможно да не си получите възнаграждението! И редките случаи, когато това се случва, зад вас седи синдикат, който няма да остави нещата така, а от вас се изисква единствено да им се обадите по телефона, за да ги запознаете със ситуацията.

Тук може да очаквате спокойна работна среда, без напрежение, а взаимоотношенията ви с мениджъра да са откровени и приятелски. Изключително подобно на това, което ще срещнете в университета. Зависи от съответната сфера, но рядко облеклото ви ще е строго официално. Тук по-скоро се набляга на удобството и продуктивността, за сметка на останалото. Очаквайте постоянен диалог както с колегите си, така и началниците, които ще се интересуват от мнението и идеите, които имате. Отново, подобно на университета, тук също очакват от вас да бъркате (не фатално, разбира се), но своевременно да коригирате грешките, които сте допуснали! Обикновено служителите бързо получават индивидуални отговорности и сериозни задачи, което стимулира продуктивността и развитието в конкретната сфера! Често офисите са аранжирани така, че служителите да могат постоянно да комуникират с останалите в екипа. Като цяло, всичко, което не само сте научили, но и прилагали по време на образованието си в университета ще пасне почти идеално в работната ви среда, тъй като точно това е и целият замисъл – да бъдете готови за реалността още преди да сте завършили!

8. Баланс между работа и свободно време – Добре дошли в РАЯ! Да, в Дания служителите не остават след работно време, за да “довършат” каквото и да било. Да, разбира се, че всяко правило си има изключения, но настъпи ли официалният час за края на работния ден, ежедневно ще виждате как колегите ви просто затварят лаптопите и ви казват “Чао. Утре продължаваме.” Нещо, което на нас ни се струва странно, но всъщност е страхотно. Високата заплата, която ще получавате за това, което вършите, ще ви даде възможността да прекарвате останалото време с приятелите и семейството си, което е не по-малко важно от всичко останало! Това е и една от основните причини, които карат датчаните да се определят като най-щастливите хора на света! Работната седмица в Дания е само 37 часа. Работното време в офисите често е плаващо и служителите сами могат да избират кога точно да започнат работа – между 8 и 10 часа сутринта, което съответно прави края между 16 и 18 часа, по-рано всеки петък! За разлика от България обаче, тук почивките влизат към работното време и също се заплащат! Те разбира се варират от сфера до сфера, но обикновено за 8 часова смяна ще имате 30-60 минутна обедна почивка и 10-20 минутна междинна почивка. Дипломата за завършено висше образование в Дания ще ви даде нужната подготовка, за да се превърнете в истински специалист, от когото Дания има нужда!

bezplatno vishe obrazovanie v dania

9. Иновативна среда – Ако говорим за архитектура, дизайн, строителство, развитие на околната среда, то Дания е един от лидерите във всяка една от тези сфери. Т.е. Ако имате възможност да карате ТЕСЛА, защо бихте предпочели старото Пежо (no offence! 😀 )?! Тези сектори постоянно бележат огромни скокове в развитието си и специалисти се търсят постоянно, за да оглавяват големия брой проекти не само в Дания, но и извън границите ѝ. Тук трябва да отбележим и огромния фокус, който се поставя от университетите за висше образование в Дания във всяка една учебна програма в развитието на собствен бизнес. Съществена част от завършващите студенти имат една или няколко идеи, които опитват да трансформират в успешен самостоятелен бизнес, когато получат дипломите си. Това е възможно именно благодарение на познанията, които придобиват по време на лекциите, груповата работа и взаимодействието с малки и големи компании за проектите си. Финансирането и достъпа до най-новите технологии, от които имат нужда, им позволяват да осъществят замисъла си и да добият ценен опит, който им дава смелостта на бъдещи предприемачи.

10. Дания е една от най-безопасните страни в света! Според проучване на Института за икономика и мира в Сидни за 2020, Дания се нарежда на 5то място в света след Исландия, Нова Зеландия, Португалия и Австрия. За сравнение, България е едва на 28мо място.

11. От много години насам Дания е страната, в която корупцията е най-рядко срещана в целия свят! Дори не си помисляйте да се опитате да подкупите полицай, ако сте превишили скоростта или направили нарушение докато шофирате. Извинете се, платете си глобата и в бъдеще спазвайте правилата. Тук никой няма да Ви зададе въпроса „Ами сега какво ще правим?“.

bezplatno vishe obrazovanie v dania

12. Доброволчество – Огромна част от живота на датчаните е базирана на доброволната работа. Спортният сектор е чудесен пример за това, където почти всички клубове се управляват от доброволци. Ако имате умения в дадена сфера или просто искате да развиете такива – станете доброволец. Магазините на синия и червения кръст функционират също изцяло благодарение на доброволците. Датчаните нямат финансови затруднения, не им се налага да работят на две или три места, за да покрият разходите си. Инвестирайки от свободното си време в кауза, в която вярват, дава смисъл на живота им. Да не говорим за контактите, които дадената дейност създава за всеки един от тях. Като чужденец, ставайки доброволец ще отключи големи възможности за вас от гледна точка на приятели, контакти и възможности – стига разбира се, да намерите времето за това.

13. Силно чувство на взаимно доверие. Не се чувствате добре, разболявате се. Единственото нещо, което трябва да направите е да се обадите на работодателя си, за да го уведомите. Тук не е нужно да давате обяснения или да търсите извинения. Никой няма да ви пита какво ви е, да иска бележки или каквито и да е доказателства, че наистина не се чувствате добре. “Добре. Оздравявай!. Чакаме те, когато си здрав!” Уникално!

14. На последно място, но не и по важност е здравеопазването. Да, то е напълно безплатно, но само на пръв поглед. Подобно на висшето образованието в Дания, така и здравното осигуряване в Дания се финансира благодарение на високите такси, които всеки един гражданин плаща ежемесечно. Когато обаче се замислим, всеки един от нас в даден момент от живота си има нужда не само да потърси помощ от личния си лекар, но и да посети болница поради различни причини. Чувството на спокойствие, че лекарите ще направят абсолютно всичко, което е необходимо за вашето най-добро здраве без да се притеснявате по никакъв начин за крайната сума, е наистина уникално.

Блог

Безплатното образование на английски език в Дания е възможно и през 2022!

Безплатното образование на английски език в Дания е възможно и през 2022!

Искаш да учиш безплатно в Дания, но ти казаха, че вече не може?! Предложиха ти Холандия?!Подвели са те - МОЖЕ!Голяма част от консултантските агенции в България за висше образование в чужбина, съобщиха новината, че датското правителство ще закрие всички програми на...

Къде да уча? – Как избрах образованието в чужбина

Къде да уча? – Как избрах образованието в чужбина

Какво е да си в 12 клас и да не знаеш какво искаш да учиш и работиш?Как се отговаря на въпросите, с които бива засипан един млад човек, който е на път да направи важен избор? Какво ще правиш с бъдещето си? Каква специалност мислиш да следваш? Къде да уча? Как? Кога?...

COVID-19 и Дания. Как ситуацията повлия на икономиката, образованието и начина на живот в цялата страна?

COVID-19 и Дания. Как ситуацията повлия на икономиката, образованието и начина на живот в цялата страна?

Как реагира Дания на ситуацията с COVID-19 от февруари досега? Как се справят българските студенти в страната?Животът на всеки един от нас се промени заради пандемията причинена от COVID-19. В Дания също имаше налагане на ограничения с цел спиране на...

Share This