fbpx

Къде да уча? – Как избрах образованието в чужбина

дек. 4, 2020

Какво е да си в 12 клас и да не знаеш какво искаш да учиш и работиш?

covid 19 denmark

Как се отговаря на въпросите, с които бива засипан един млад човек, който е на път да направи важен избор? Какво ще правиш с бъдещето си? Каква специалност мислиш да следваш? Къде да уча? Как? Кога? Защо?….

Много от нас биваме „шашардисани“ от очаквания и изисквания на визия за бъдещето ни. Уви, макар и да ни се иска да зарадваме себе си и най-вече близките си, отговорите не винаги са лесни. Те идват с трупането на опит, постоянните усилия и вложеното старание за усъвършенстването на стари и придобиването на нови личностни качества.

Какво ме мотивира да уча извън България?

С приемането ми във Втора Английска Езикова Гимназия, имах възможността да се запозная със съученици с различни интереси и характери. Може би знаете, че родителите с професии на лекари, юристи, финансисти, често искат децата им да наследят професиите им. Именно тези деца подтикват и нас да бъдем по-мотивирани, дейни, и да изберем страната, университета и специалността за нас.

къде да уча

Първоначалният мотив да не остана „по-назад“ от съучениците си, ме мотивира да проявя повече инициатива в извънкласни и извънучилищни дейности. Три години участвах във фондация ВЕST (речи и дебати на английски език) и се състезавах в категории „ДУО“ и „ПРОЗА“. Това изживяване ми помогна за моето личностно развитие и се сблъсках с много креативни, иновативни, интересни и весели хора. Освен това, в клубове по химия и биология присъствах на различни събития, проекти и състезания, пълно с целеустремени ученици.

Какво направих?

Запознавайки се с много хора с различни интереси и обширен мироглед, любопитството ми за света нарастна. Вече бях убедена, че искам да уча в чужбина. Освен заради възможностите, които предоставя обучението, но и за разширяването на моя кръгозор. Изпитах огромното желание да опозная света и различните култури във всеки един аспект.

Има хора, които от ранна възраст знаят с какво искат да се занимават. Аз, от друга страна, имах нуждата от информация. Много информация. Исках да прочета, да разуча, да съм наясно с устройството и условията на различни държави, и възможностите ми за развитие. Дотук добре, имам желанието за реализация извън България. Ами сега къде да уча?

къде да уча 2

Защо избрах да уча в Дания?

След обстойни консултации и сравнения, проучване на икономиката, стандартите, и начина на живот на различните националности, най-много бях впечатлена от начина на обучение, взаимоотношения, култура и манталитет на датчаните. Може би имате някаква представа за Скандинавските държави и най-вече „устроеният“ им живот. Е, скъпи читатели, тази страна е всичко това, което търсех. Известна е с международната си среда и най-вече с различния си подход на обучение. Почти всички университети са държавни и съответно безплатни за членове на ЕС. Системата им на обучение е най-вече насочена към практичното разбиране на преподавания материал. Университетите работят директно с големи и известни компании, което създава поле за изява и възможности за работа още по време на обучението. Самоопределяйки се като самостоятелен човек, искрено бях очарована от факта, че страната предоставя и субсидия за подпомагане на студентите, които искат да работят, и по този начин да бъдат финансово независими.

къде да уча

Към кого се обърнах?

Преди да разполагам с достатъчно информация, постоянно се питах „Имам ли време?“ „Не закъснявам ли с избора си?“ „Кога трябва да знам със сигурност?“. Дори и с много забележки, преминавайки през неимоверно количество вътрешни конфликти, сега мога да се похваля с успеха си, че най-накрая открих пътя за своето бъдеще. Доверих се на компанията ДанБъл Стъди, която е изцяло посветена на Дания. Тя е моят единствен източник на адекватна, обстойна и подробна информация, благодарение на дългогодишния им личен опит в страната. 

Какъв е моят съвет?

Бих посъветвала всички бъдещи кандидат-студенти и техните родители, да търсят информация.  Колкото по-компетентен си, толкова повече контрол имаш над ситуацията, спокоен си и можеш да вземеш най-правилното и информирано решение.

Доверете се на опита, успеха и резултата, но най-вече на себе си, след придобитите знания и представи за всичко, което търсите.

Елина Благоева
България, София

18 години
Настоящ възпитаник на 2АЕГ „Томас Джеферсън“

 

Share This