fbpx

Холандия или Дания – Къде да уча? Кой е по-добрият избор за висшето ми образование?

ное. 10, 2020

Висше образование в Дания или Холандия?
Коя държава да избера и как да направя правилен избор за бъдещето си?

висше образование в Холандия

Всяка година хиляди кандидат-студенти обмислят дали да не получат висшето си образование в чужбина. Възможностите пред нас, като пълноправни граждани на Европейския Съюз, се увеличиха многократно от 2007 година до сега. Безплатно образование или изключително приемливи такси, практически умения в избраната от нас сфера и мечтаната работа след завършване, са само част от факторите, които повлияват на избора ни.

Както Дания, така и Холандия са страни с изключително висок стандарт на живот, от които България може да почерпи доста добри примери. Не е случаен и фактът, че все повече български студенти се насочват именно към тези страни! Точно затова, в следващите параграфи ще разгледаме в детайли най-важните фактори, които трябва да вземете предвид, за да можете да направите най-правилния избор за бъдещето си.

Преди това обаче, ще споделим какво ни каза Елина, която още в 11 клас бе взела своето решение, че иска да учи в Дания. Много е възможно да познаете себе си, четейки следващите редове.

study in holland

„В самото начало не мислиш много-много за възможностите. По-скоро всичко е доста повърхностно. Темата „моето бъдеще“ е едно безгрижно разсъждение за някакви неща, които може би ще се случат през следващите години.

Въпросът къде и какво да уча е много сериозен, но не мисля, че много от 17-18 годишните като мен, мислят рационално и практично. Обстойното разглеждане на държави и университети не става на основа факти, а по-скоро на емоционални и повърхностни пориви. Преди самия сблъсък с реалността, не мисля, че някой от нас обмисля плюсовете и минусите.

Всеки един тийнейджър първоначално романтизира студентството. Въртят ни се мисли от сорта на „Колко ще е хубаво да живея сам“ ; „Как ще си готвя любимите храни“ ; „Как ще си обзаведа квартирата по мое желание‘ ; „Ще срещна много нови и интересни хора“ ; „Не ми е провървяло в България, защо пък да не пробвам в чужбина‘‘ ; „Искам да имам уникален студентски живот“ и т.н.

Някой отишъл на екскурзия в Париж – искам там! Друг отишъл с приятели в Барселона – там искам!

Много малко хора успяват да преценят държавата, отговаряща за техните възможности. Аз лично отидох във Виена точно веднъж и вече бях готова да живея там. Не бях обмислила това, че преподават на немски и изискват сертификат С1. Какво да кажем за финансовата страна и това, че ще източа банковата сметка на родителите си за отрицателно време.

Поради тези причини, много хора, водени главно от емоциите си, взимат прибързани решения и доста често остават в България. Други пък се отказват от започнатото образование в чужбина още през първата година.

Аз лично имах нужда от информация, за да се подготвя психически и физически за това, което ме очаква като студент в чужбина.

  • Гледах на какъв език ще ми преподават.
  • Хареса ми това, че не е главно теории и скучни лекции, а практика и работа с реални компании над проекти, които са актуални в днешно време.
  • Възможностите за развитие и задължителния стаж, който е огромен плюс и проверка дали всичко, с което се занимаваш в университета, ти допада в реална работна среда.
  • Социалната среда в страната и общежитията, където ще мога да създам лесно приятели от самото начало.“
висше образование в Холандия

Denmark vs the Netherlands

1. Семестриални такси на образованието

Дания

Образованието в Дания е напълно безплатно за нас, тъй като България е пълноправна членка на Европейския съюз. Кандидатите извън ЕС заплащат такси от 10 000 – 15 000 евро на година, според избраната от тях програма.

Холандия

Таксите за нас са 2168 евро на година (като през първата година тази сума е на половина 1068 евро). За някои университети и специалности таксите са по-високи. Можете да ползвате студентски кредит!

2. Стипендия

Дания

770 евро на месец. Единственото условие е студентът да има легална работа в страната за поне 43 часа на месец (10-12 на седмица). Стипендията в Дания е изчислена така, че да стига на датския студент, който живее самостоятелно. Датчаните получават стипендията независимо дали работят или не. Замисълът тук е студентите да се концентрират изцяло над образованието си и да станат най-добрите професионалисти в сферата си, без да се нуждаят от допълнителни финанси, за да покрият ежемесечните си разходи като квартира, храна, транспорт и други! Ако все пак имат нужда, могат да използват и допълнителни 400 евро на месец като студентски заем.

Холандия

Максимум 390 евро на месец. Родителите на студента не трябва да имат доход по-голям от 30 000 евро годишно. Студентът трябва да има работа в Холандия за поне 56 часа на месец (14 на седмица).

Дания

Холандия
  • Наем – месечен наем на стая в средно голям град –  350 евро. 
  • Храна – 190 евро.
  • Транспорт – студентите имат право на безплатна карта или намаление за градски транспорт, иначе цената на билетчето е 3.22 евро. Колелото също е предпочитаната форма на транспорт. Напълно възможно е да не ползвате градски транспорт, но имайте предвид, че доста често вали и то сериозно! 

4. Специалности на английски език

Дания

Над 500 специалности на английски език. За съжаление, повечето от тях са магистратури.

Холандия

Холандия предлага по-голям избор от бакалавърски програми на английски език.

5. Изисквания за прием

Дания

Някои специалности изискват повече часове, най-вече по математика, физика, химия, биология или други предмети. Ако не сте записали съответните ЗИПове в 10, 11 и 12 клас е много възможно да не покриете изискванията.
Английски език – TOEFL (83), IELTS (6.5), Cambridge (всички форми). Някои датски университети приемат и Oxford Online Placement Test, който дава голямо предимство на кандидат-студентите, тъй като цената му е доста по-ниска, а подготовката за него по-лека!

Холандия

Някои специалности в Холандия имат изискване за по-високи оценки по някои предмети! Ако пък оценките ви са по-ниски от 5,00, повечето български студенти твърдят, че доста трудно бихте се справили с изпитите в Холандия по време на образованието. Това е и една от причините за прекъсване и завръшаен в България преждевременно. Колкото до нивото на английски език, изискванията в Холандия са една идея по-занижени – TOEFL (80), IELTS (6.0), Cambridge (всички форми).

6. Продължителност на образованието и стажове

Дания

Бакалавърските степени могат да бъдат както 3.5 годишни, така и разделени на две – АП степени (2.5 години) + Топ ъп (1.5 години). Това включва съответно и 1 или 2 стажа в датски или чуждестранни компании. Магистърските програми са 2 годишни, а стажът може да продължи от 3 до 12 месеца, според предпочитанията и амбициите на студента и престижа на компанията.

Холандия

Бакалавърските програми са 2, 3 или 4 годишни. Магистратурите са само 1 година. Тук също имате задължителен стаж за всяка една програма.

7. Тип образование

Дания

Образователните институции са разделени на два типа:

  • Университети – най-вече с теоретична насоченост. Акцентира се най-вече над академичното писане, правилно цитиране и перифразиране на автори на различни книги, публикации и учебници! Това са институциите, които към този момент имат легалното право да предлагат магистърски степени.
  • Академии – Академичното писане не е важно тук. Фокусът е върху прилагането на преподадената теория в реалните проекти, над които студентите работят. Много често се изискват работещи прототипи (бизнес план, робот, дреха, резултати от проведени реални маркетингови кампании и т.н.). Тук от вас ще се очакват резултати, а не просто добре обоснована теория, която да публикувате в някой академичен журнал сега или след време.  

Холандия

Абсолютно същото важи и за Холандия. Разликата е единствено в наименованията. Тук академичните университети се наричат изследователски, а академиите – проложни университети.

8. Обмен в чужбина – един или няколко семестъра в друг университет

euro asia management denmark

Дания

Напълно възможно е да прекарате един или няколко семестъра в университет-партньор на вашия. Ако този университет е в Европа, то образованието за вас ще бъде напълно безплатно! Всички такси ще бъдат покрити от Дания.

Холандия

Възможно е да отидете на обмен. Сами ще трябва да покриете таксите за образованието в желаната от вас страна. Възможно е да кандидатствате за стипендия, която да покрие част от сумата.

Дания – 81%

Холандия – 76% 

10. Процент на оставащи чуждестранни студенти в страната

Дания

55% избират да останат в Дания и да работят по специалността си. Основните причини, които биват изтъквани са 4: добрият баланс между работа и свободно време, високите заплати, изключителните възможности за професионално развитие и предизвикателства, както и шансът за придобиване на международен опит. Огромен фактор за оставането на чужденците в страната е финансовата подкрепа, която получаваме след завършване, която ни позволява спокойно да намерим най-добрата работа според сферата си. Датчаните са помислили за всичко!

11. Почасова работа по време на образованието

Дания

Над 95% от интернационалните студенти успяват да намерят почасова работа още през първите няколко месеца в страната. Стимулът е прекалено голям – достъп до датската стипендия и финансова стабилност, независимо от града и разходите! Официална минимална заплата няма, но най-често студентите получават около 100-110 крони на час (12-14 евро).

Холандия

Огромен процент от интернатионалните студенти също работят в Холандия. Средното заплащане тук е около 8-9 евро на час.

12. Нива на престъпност

Дания

Дания е ПЕТАТА най-сигурна държава, след Исландия, Нова Зеландия, Португалия и Австрия. Ако изключим Копенхаген, който освен столица е и център на повечето престъпления, Дания е изключително спокойна страна и нямате никакви основания да се притеснявате за каквото и да било. Като аргумент ще споменем, че много често можете да забележите спящи бебета без никакъв надзор в детски колички пред входните врати на къщите с цел каляване… За такава сигурност и спокойствие говорим!

Холандия

Холандия е 14 в списъка на най-сигурни държави в света. Живеейки в Холандия, отново ще се почувствате изключително спокойни за живота и имуществото си, независимо къде живеете. И тук, престъпността е най-вече концентрирана в столицата Амстердам.

13. Студентски живот

Дания

Студентският живот в Дания е коренно различен от този, който сигурно бихте имали в България. Не си мислете, че бутилката водка или уиски в студентски град е върхът на удоволствието в живота ви. Светът е многоцветен, а България за съжаление не е центърът на Вселената.

Като интернационални студенти в Дания, тук ще се срещнете с хора от цял свят и ще имате възможността да се запознаете с различния начин на забавление както на датчани, така и на китайци, англичани, холандци, немци, чехи, литовци, италианци, румънци и на всякакви други народности. Не само ще промените изцяло начина на мисленето си, но и ще се докоснете до една работеща система (добре смазана машина) и нов свят, който не сте предполагали, че дори съществува. Много вероятно е приятелите ви в България да не ви вярват на всичко онова, което им разказвате! Така че – снимайте! Датчаните обичат движението и спорта. Навсякъде ще срещнете както уникално добре поддържани тревни игрища, така и спортни площадки от всякакъв тип! Задължително вземете със себе си бутонките, наколенките за волейбол и тенис ракетата си! Студентски партита, малки или големи купони на закрито или открито, музикални фестивали, излети в паркове или гористи местности, малки или големи екскурзии…всичко това бързо се превръща в част от ежедневието на интернационалния студент в Дания. Огромна роля играе именно финансовата независимост, която страната ще ви предостави (стипендията), благодарение на което, доста бързо ще започвате да зачертавате неща от списъка си с желания (the bucket list)!😉„През моите години от бакалавъра, успях да посетя 20 страни с приятелите от университета, всичко това благодарение на SU и заплатата ми.” – Георги Овалов

Холандия

Студентският живот в Холандия много наподобява този в Дания. Тук отново ще се срещнете с изключително много интернационални студенти от цял свят, което ще обогати кръгозора ви. Бъдете готови да вземете участие в различните събития, които ще бъдат организирани от университета ви – партита, игри, кино вечери, pub crawls. Ще имате възможността да се присъедините към един или няколко клуба според интересите си, за да разширите бързо и лесно мрежата си от контакти. Самостоятелен начин на живот, където вие сами взимате решенията за всичко, което искате да правите. Трябва да отчетем факта, че ако разчитате единствено на себе си, то в Холандия ще ви се наложи да работите малко повече, за да покриете всичките си разходи за квартирата и храната си, което ще ви остави драстично по-малко време за забавления с новите ви приятели, пътувания из Европа или просто почивка.

14. Местен език

Дания

Ако някой ви каже, че датският не е важен, че не ви трябва, че не си заслужава да го учите…не му вярвайте! Да, разбира се, че ще се справите без него! Почти няма датчанин, който да не говори перфектно английски. Хиляди чуждестранни студенти идват и си заминават без да научат и думичка от езика. Но тук е и разликата. Единици са тези, които остават в страната без да научат езика. Почти невъзможно е да ви хареса престоя в Дания, ако не направите сериозен опит да научите езика. Датският език ще отключи сърцата на датчаните за вас и ще бъдете приети, така както никога не бихте били, ако разговаряте с тях на английски.

Холандия

Това, което важи за датския език в Дания, е абсолютно същото за холандския в Холандия. Знаете малко холандски, можете да очаквате да си намерите доста по-лесно холандски приятели, които да ви въведат в истинската атмосфера и начин на живот в страната. Това ще направи и намирането ви на работа тук многократно по-лесно! Само се запитайте, тук в България, с кого бихте прекарали повече време – с чужденецът, който плямпа развален български и всеки ден ви разсмива с нова фраза от типа на „Къде си бе, братленце…Биричка ми донеси веднага и двойка кебапчета, да не полудявам! :D“ или с другия, който няма дори желание да повтори нашето „Благодаря“?!

15. Ранг на университетите

Най-вероятно вие самите сте се питали колко реномиран е избраният от мен университет? После сигурно сте отворили Times Higher Education (THE) или някоя друга класация и след това сте се зачудили какво се случва?!?!? Всъщност, университетите трябва да заплатят, за да бъдат поместени в тези класации, които служат по-скоро за реклама отколкото за обективна представа на образователната институция. Университетите не са еднакво силни във всичките специалности, които предлагат! Отделно, сериозен фактор е и броят на академични публикации, на преподавателите и студентите от тези университети! Тъй като датските академии и холандските приложни университети не поставят фокус над академично писане, те нямат и амбицията да участват в тези класации. За сметка на това обаче инвестират бюджета си в подобряване на учебната среда и условия на студентите.

Дания

Датските университети (академичните институции) са едни от най-престижните не само в Европа, но и в цял свят! Сами можете да се убедите в това, но отново, съветът ни е не да се ръководите от мястото на дадения университет някоя класация, а да се запитате с какво точно искате да се занимавате и дали предпочитате да получите по-скоро практически или теоретични знания!

Холандия

Абсолютно същото важи и за университетите с академична насоченост в Холандия. Ако в края на краищата изберете да учите в Холандия, то определете сферата си на образование/реализация и едва след това разгледайте различните университети!

16. Стойност на образованието обратно в България

Дания

Самият факт, че сте учили в Дания ще ви направи интересни за всеки един работодател в България. Международният опит, който сте придобили, може да се окаже изключително ценен за бъдещия ви работодател, особено ако работата ви е свързана по някакъв начин с Дания, датчаните или датската култура. Ако добавим и евентуалното ви умение, че говорите датски, то тогава ставате изключително ценен кадър! Всъщност обаче, самата диплома ще ви помогне да стигнете до интервю, на което ще трябва да демонстрирате уменията, които сте придобили в страната по време на образованието си!

Холандия

Да си завършил холандски университет е постижение и със сигурност работодателите в България биха проявили интерес към вас, ако решите да работите в България след като се дипломирате или на по-късен етап от живота си. Както датските, така и холандските дипломи са световно признати, което ще ви позволи да запишете магистратура, ако това е желанието ви. Като цяло, завършвайки образованието си в чужбина създава впечатление у работодателите у нас, че сте придобили опит извън пределите на страната ни, заимствали сте нещичко от холандския начин на работа и сте готови да имплементирате най-добрите практики, които сте усвоили. Можете да бъдете почти сигурни, че бъдещите ви работодатели ще са пределно на ясно през какво минава един студент в чужбина, за да се справи с всичко самостоятелно. Съвсем възможно е те самите да са завършили в някой чуждестранен университет преди години. В случаите, в които не са, то ще знаят какво е да завършиш някои от престижните български университети, което със сигурност ще ви даде добра преднина, представяйки холандската си диплома.

17. Здравеопазване

Дания

Здравеопазването тук е напълно безплатно. Всъщност, 8% от таксите, които плащаме като данъкоплатци, отиват именно за здравеопазване. Всички прегледи, манипулации, операции и т.н. са изцяло безплатни. Закупените лекарства с рецепта от личния лекар са на завидно по-ниска цена! Здравната каса покрива над 50% от стойността им.

Холандия

Базовата здравна осигуровка е 100-120 евро на месец. Цените нарастват според услугите, които искате да получите при нужда.

18. Климат

Дания

Основна заблуда е, че в Дания валяло изключително много. Аааа, не! Дания не е Холандия! Проблемът с времето в Дания не е дъждът. В Дания не вали много повече отколкото в България. Да не говорим, че глобалното затопляне тотално измени климатичните условия в страната през последните години и температурите рязко се повишиха! Това обаче, което няма как да спрем е вятъра! Дания е плоска страна без планини (най-високата точка е 182м), което прави вятърът доста неприятен понякога. Тук задължителни са термо бельото, както шалът, шапката и ръкавиците, особено през есента и зимата и най-вече, когато карате колело!

Холандия

Добре дошли в страната на дъждовете! Като цяло времето в Холандия е непредвидимо, затова е изключително добра идея ВИНАГИ да носите чадър със себе си! Бъдете готови за среден валеж на ден от 100 минути! И както самите холандци обичат да се шегуват, в холандския език има повече думи за лошо време, отколкото всички думи в ескимоския език! Толкова! Това се дължи на географското положение на страната – близо до море, липсата на планини и фактът, че е на границата на топлото и студеното време. 

Обобщение

Независимо къде изберете да учите, както Дания, така и Холандия ще отворят широко очите ви за един коренно различен свят, който никога не сте предполагали, че може да съществува. Някои от вас ще се отправят към страната на лалетата, други пък към родината на викингите! Със сигурност обаче няма да има загубили или такива, които са направили погрешен избор за бъдещето си. Ако четете тези редове, значи вие сте един от амбициозните българи, които не се страхуват да излязат от зоната на комфорта си, в търсене на едно по-добро бъдеще! Образователните системи на двете страни са доста сходни. Помислете какво точно искате да постигнете и как възнамерявате да го направите! Ако искате да учите програма, която не се предлага в Дания на английски език, то тогава решението става лесно – Холандия! Ако искате да имате повече свободно време и да сте напълно финансово независими от родителите си, може би Дания е по-добрият избор за вас! И накрая, ако въпреки всичко сте супер объркани и не знаете как да продължите, просто се свържете с нас и споделете всички свои притеснения и въпроси. Ние ще ви помогнем да поемете по пътя на успеха! Никога не се отказвайте от мечтите си!

Share This