fbpx

Моден Дизайн, Технологии и Бизнес в Дания
Design, Technology and Business

design technology and business denmark

Какво представлява специалността?

Design, Technology and Business в Дания, е програма, включваща много креативна работа. Ако искате да се занимавате с мода, да създавате дрехи, но също така и бижута, то VIA и кампусът в Хернинг няма да ви разочарова! Препоръчително е да имате някакви умения в графичната сфера, защото често ще ви се налага да използвате програми като Photoshop, Illustrator и InDesign. Това обаче не трябва да ви спира, ако все още нямате тези умения! Започвате от самото начало и ще имате възможността да навлезете в материята още през първите седмици. Важно е да имате желание (и донякъде талант), за да създавате!

Също така, наравно с дизайнерското мислене, ще развиете основни умения за маркетинга и ще се сдобиете с полезни аналитични инструменти. Тук ще научите методи, с които да анализирате пазара и как да обработвате информацията специално за вашия проект. Поставя се фокус върху визуалната комуникация и процеса на проектиране на продукта от самото начало до реализиране на крайната идея. Освен това ще придобиете познания върху теми като комуникации и графичен дизайн, и как те се имплементират в бизнес процеса. Ще сe научите да правите маркетингови проучвания, да анализирате пазара, да разработвате идеи, скицирате и работите със софтуер за създаване на графични дизайни. По време на обучението си, ще имате възможност да изтествате теорията практически, като ще работите върху казуси от реалната работна среда.

Може да изберете между 2 подспециалности, взависимост от вашите интереси: Моден дизайн и Брандиране и маркетинг маниджмънт.

 

design technology business

Ако изберете моден дизайн, ще се занимавате в големи детайли с процеса на създаване на продукти в модната индустрия. Тук се дава възможност на студентите да усвоят и работят с различни процеси от професионалната среда, свързани с проучване, проектиране, разработване и производство на облекла, използвайки подходящи за индустрията технологии. След приключване на тази специализация, студентите прилагат наученото, в развитието както на собствени идеи, така и в съществуващи модни проекти. Паралелно с това очаквайте да се запознаете с различни търговски практики, модни комуникационни и производствени технологии като технически чертежи и технологии за цифрово изрязване на шаблони. Накрая, ще можете да менажирате целия процес вързан с дизайна на продукта, от разработка на идеята, през самата продукция до крайния продукт, като ще можете да рефлектирате и оцените критически всеки етап от процеса.

Ако изберете брандиране и маркетинг мениджмънт, ще се занимавате по-подробно с търговските процеси в сферата на модата. Това включва – определяне на целите на една компания, организиране на процеса стъпка по стъпка, вземане на решения за компанията и тяхното изпълнение, за да се постигне максимален оборот чрез задоволяване на изискванията на клиентите. Тук ще приложите на практика всички техники от маркетинга, а също и ще се научите как да управлявате ресурсите на една компания. Светът на маркетинга преминава през еволюция, като креативността и технологиите заемат централно място. Изучавайки брандиране, ще бъдете компетентни в това как се изгражда името на един бизнес, как се съхранява, за да може фирмата да има висока репутация и как това име кара клиентите да са лоялни към компанията и ценностите й.

Последният семестър от програмата е 3-6 месечен стаж в международна или датска компания, където ще работите в по реални проекти, прилагайки наученото. Образованието приключва с дипломна работа, която обикновено се базира на стажа прекаран в компанията, разрешавайки проблем, с който сте се сблъскали. 

Какви са условията за прием и какви документи трябва да подадете?

За да бъдат разгледани документите ви, трябва да имате:
Английски език – level B.
Математика – level C.

1. Мотивационно писмо.
2. Диплома за завършено средно образование или академична справка (за последните 3 години с оценки и брой часове).
3. Верификационна форма.
4. Копие от лична карта или паспорт.
5. Сертификат по английски език.

Какво може да продължите да учите или да работите?

След завършване на AP степента Design, Technology and Business в Дания във VIA University College, можете да продължите top up Design and Business в същия университет.
Можете да прегледате и други top up или бакалавърски специалности в Дания. Ако имате желание да продължите образованието си извън Дания, това също е възможно. Свържете се с нас, за да не допуснете грешки.

Ще можете да работите като Marketing Assistant, Communication Assistant, PR Assistant, Event Coordinator, Project Manager Assistant.
Също така, можете да сте асистент в модната индустрия. Въз основа на създадените от дизайнера скици, вашата работа ще бъде да съдействате за разработването на колекцията на дизайнера. Например, ще събирате подходящите материали за колекцията и ще изработвате графични презентации за производството на облеклото.

design technology and business denmark

Лично мнение и практически опит

В тази програма ще изучавате в детайли  маркетинг, технологии и моден дизайн. Уменията, в тези на пръв поглед напълно различни направления, ще ви направят наистина ценени на пазара на труда, защото компаниите все повече се интересуват от кадри с комплексни знания. Още от самото начало на програмата ще се убедите, че всъщност трите са силно свързани! Ще стартирате с общи знания на тема бизнес процеси. След това ще се запознаете с процесите на проучване, проектиране, разработване и производство на облекла, използвайки подходящи за индустрията технологии. Също така ще се научите как да търгувате успешно с крайния продукт, като използвате както изпитани маркетинг практики, така и иновативни методи.  Мога да говоря по-скоро за специализация Branding and Marketing, тъй като аз избрах нея. Тя предлага пътувания в различни европейски градове, с цел проучване на пазарите и откриване на вдъхновение. В курса си на работа, работех в групи, обикновено от около 4 човека, в които разработвахме маркетинг стратегии за компании от модната, но и други сфери. Ще научите какво е да работите с различни хора и ще прецените в коя сфера да търсите реализация. Колегите ми от модния дизайн прекарваха изключително много време над моделите, които създаваха. Организират се модни ревюта, а контактите, които ще създадете още от самото начало са безценни, ако търсите развитие като моден дизайнер!

Гергана Календжиева

Блог

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в Дания

Фитнес центрове в ДанияЩе откриете всичко, от което се нуждаете!Кои са най-посещаваните фитнес центрове в Дания? Най-посещаваните фитнес центрове в Дания са Fitness World и FitnessDK. Тези две вериги са най-разпространените в Дания. Вярваме, че могат да бъдат намерени...

Корупция в Дания

Корупция в Дания

Къде се нарежда Дания според нивото на корупция в държавата?Лидер или Да! Дания се счита за една от държавите с най-малко корупция в световен мащаб. Подкупи и други корупционни практики не се срещат често тук. Датският криминален код изрично забранява всякакви видове...

Студентски Стол в Дания

Студентски Стол в Дания

Студнтски стол в ДанияКолко ще ни струва да се храним в студентски стол в Дания? Храната, която се предлага в датските университети е по-евтина в сравнение с повечето места, от които може да си купите приготвена храна. В столовата, по обедно време, се продават готвена...

Share This