fbpx

COVID-19 и Дания. Как ситуацията повлия на икономиката, образованието и начина на живот в цялата страна?

дек. 1, 2020

Как реагира Дания на ситуацията с COVID-19 от февруари досега? Как се справят българските студенти в страната?

covid 19 denmark

Животът на всеки един от нас се промени заради пандемията причинена от COVID-19. В Дания също имаше налагане на ограничения с цел спиране на разпространението. През месец март 2020 трябваше да се прибера окончателно в България, след повече от 12 години в страната, за да продължа да помагам на амбициозни кандидат-студенти да започнат образованието си в Дания и да променят завинаги начина си на мислене, работа и като цяло живота си!

По стечение на обстоятелствата и лични причини ми се наложи да прекарам допълнителни цели 9 месеца в Дания. Въпреки 12те години прекарани в Дания и хилядите ситуации, с които съм се сблъсквал, сега наистина почувствах как страната (лидерите ѝ) и населението се държат заедно в кризисна ситуация! В следващите параграфи, ще се опитам да пресъздам обстановката, в която се намираше всеки един от нас тук, на територията на Дания и в частност какво се случваше в Северна Дания – Олборг.

covid 19 Дания

През последните дни все повече се говореше за вируса. На 6 март вечерта, получих съобщение на телефона си по eboks (централизирана услуга, чрез която получаваме дигиталната си поща или всичко онова, което ни интересува от публичните институции в Дания – община, банка, полиция, лекар и др.), че най-вероятно събитието, на което трябваше да участвам (с над 100 души) ще бъде отменено за неопределен период от време.

Само 5 дни по-късно министър-председателят Мете Фредериксен (и целият кабинет) взеха решение да затворят държавата и да изпратят всички вкъщи, с цел да намалят броя на заразените! В Дания обаче почти всички работодатели запазиха работниците си, тъй като до 90% от заплащането беше поето от държавата. Тук също така трябва да отчетем датските закони, които правят трудно за работодателя да уволнява и после наема хора, когато и както си поиска! Всъщност, хората си останаха вкъщи, но спокойни, че ще могат да платят сметките си.

Щрак! Някои хора обаче не издържаха на напрежението! Изведнъж продуктите от магазините изчезнаха! Нямаше и тоалетна хартия! Всичко обаче приключи светкавично бързо! Тези случаи се изпариха за няколко дни! Реакцията на обществото беше строго осъдителна и последствията не закъсняха, като всичко се върна по старо му!

covid 19 дания

Последваха мигновени действия от страна на магазините, които преструктурираха начина на пазаруване с поставяне на специални лепенки по пода, плексигласи за работниците, ръкавици, шлемове и специални маски. Всеки един от големите вериги магазини използва спонсорирани видеоклипове във фейсбук, за да успокоят населението и да обяснят как ще направят пазаруването максимално безопасно за всеки един жител в страната. Веднага бяха поставени диспенсери с алкохол и ръкавици за еднократна употреба на входовете на всеки един магазин.

Хората си останаха вкъщи. Нямаше струпване, опашки или недостиг на нещо. Всичко беше спокойно, а пазаруването ставаше максимално бързо. Изчезнаха разделителните бариери на лентите при касите, за да изчакаш докрай човека пред теб, преди да пристъпиш към касиера! Ако не знаеш, че има вирус, няма и да разбереш, тъй като усмивките по лицата на хората по улиците останаха абсолютно същите. Трябва да знаете, че тук е много честа практика дори непознатите да те поздравят с „God dag” и да ти се усмихнат по улицата! В магазина, това е пък почти задължително и ако не се случи да ви поздравят, да ви се усмихнат, да ви поканят отново и да ви пожелаят хубав ден, знайте, че 100% сте нарушили нещо! Наблюдавайте какво правят датчаните и просто копирайте тяхното поведение.

covid 19 дания

Мога да кажа, че по време на целия ми престой в Дания – от края на февруари до края на ноември, съм се чувствал изключително спокоен за здравето си (по друг начин се чувствах за родителите си в България..). В близост до къщата, където живеех се намира голямата болница в града. Там бе изградено полево отделение за COVID-19, където всеки човек със симптоми можеше да бъде тестван безплатно директно от колата си! Говорим за самото начало на разпространението на вируса – още през месец март!

След 1-2 месеца тестовете бяха достъпни за всеки един пребиваващ човек в Дания, който искаше да си направи тест напълно безплатно, независимо от причината – дали има или няма симптоми, бил е в контакт със заразен, или просто иска да е спокоен, че е здрав, защото му предстои да се среща с по-възрастни хора, например. Тук също трябва да отбележа, че здравеопазването в Дания е напълно безплатно за всеки един гражданин на държавата! Или по-скоро то не е безплатно, тъй като всеки месец под формата на данъци ни се удържат 8% от дохода, за да сме спокойни тогава, когато имаме нужда от всякаква медицинска помощ!

Относно информацията, която бе подавана по телевизията от страна на отговорните органи, аз лично (а и над 90% от населението) останах без забележки. Информация и спокойствие – това беше целта на 30 минутните брифинги на министър-председателя, здравен министър и още някого по телевизията през няколко вечери. Всички мисли за страх и притеснение се изпаряват, когато виждаш и чуваш, че се работи с мисъл, подобряват се практики и се постигат оптимални резултати.

Маските в Дания, дори и днес, не са задължителни, когато си навън! От 19 август, за да се качим в градския транспорт (автобуси, влакове) трябваше да носим такава или визьор, а едва от 28 октомври се наложи носенето на предпазни средства във всички затворени помещения (магазини, молове…).

covid 19 Denmark

Как се отрази цялата ситуация на учебния процес в университетите?

Още от самото начало започнаха проучвания на специалисти, които се занимават с т.н. наука на поведението (Behavior Science – Nudging), които ежедневно променяха дизайна в училища, детски градини и университети, за да видят кои техники дават най-добър резултат при изпълнението им.

Всички датски университети започнаха учебната година с физическо присъствие, без кой знае какви промени. Дигиталните услуги в Дания са толкова добре разработени, че видео комуникацията не е никакъв проблем, но стремежът беше да се запази физическото присъствие в класните стаи и груповата работа, на която е базирано цялото висше образование в страната.

Студентите бяха насърчени да спазват препоръките за социална дистанция (без прегръщания, ръкостискания и излишни взаимоотношения), което обаче за съжаление не се случваше (поне по моите скромни наблюдения от контакта и разговорите ми с български студенти, на които лично бяхме помогнали да започнат образованието си в Олборг). Това доведе до въвеждане на онлайн обучение за няколко седмици. След това обаче, лекциите бяха върнати отново в класните стаи, тъй като се отчете сериозен спад в броя на заразените. С приоритет бяха студентите от 1ви и 2ри семестър, тъй като те имат най-много нужда да бъдат физически в университета, за да свикнат с типа на преподаване и групова работа.

В момента, в някои датски университети студентите сами могат да изберат дали да присъстват на лекции физически или да наблюдават и участват в занятията онлайн. Това е строго индивидуално и зависи както от университета, така и от съответната програма.

От разговорите, които провеждаме с интернационалните координатори на датските университети, с които партнираме, получавам същата информация за обстановката, която лично наблюдавах в Олборг. С други думи, образователните институции в Дания правят максимума, за да запазят здравето на студентите и персонала си (преподаватели, администрация), като същевременно се опитват да запазят образователния процес такъв, какъвто той трябва да бъде, за да има смисъл от него!

covid 19 denmark

Като родители или бъдещи кандидат-студенти трябва да бъдете напълно спокойни за ситуацията, в която ще се намирате след по-малко от 8 месеца, когато ще трябва да прелетите през 2000км, за да кацнете на летище Копенхаген, Билунд или Олборг. Сравнявайки обстановката в България и Дания, не бих се замислил къде бих предпочел да се намирам… Налагало ми се е няколко пъти да използвам здравните услуги в Дания и съм впечатлен не само от условията в болничните отделения, но и от компетентността и отношението на целия болничен персонал. Освен всичко останало, съвсем скоро ваксината за COVID-19 ще бъде достъпна напълно безплатно до всички желаещи да се ваксинират в Дания (а и не само), което е само още една причина да не се притеснявате за бъдещия си живот в родината на Ханс Кристиан Андерсен и Малката Русалка.

Бъдете здрави и не се притеснявайте, а следвайте мечтите си! С нашата помощ няма начин да не успеете в начинанията си!

Антон Коларов

Share This