fbpx

COVID-19 и Дания. Как ситуацията повлия на икономиката, образованието и начина на живот в цялата страна?

дек. 1, 2020

Как реагира Дания на ситуацията с COVID-19 от февруари досега? Как се справят българските студенти в страната?

covid 19 denmark

Животът на всеки един от нас се промени заради пандемията причинена от COVID-19. В Дания също имаше налагане на ограничения с цел спиране на разпространението. През месец март 2020 трябваше да се прибера окончателно в България, след повече от 12 години в страната, за да продължа да помагам на амбициозни кандидат-студенти да започнат образованието си в Дания и да променят завинаги начина си на мислене, работа и като цяло живота си!

По стечение на обстоятелствата и лични причини ми се наложи да прекарам допълнителни цели 9 месеца в Дания. Въпреки 12те години прекарани в Дания и хилядите ситуации, с които съм се сблъсквал, сега наистина почувствах как страната (лидерите ѝ) и населението се държат заедно в кризисна ситуация! В следващите параграфи, ще се опитам да пресъздам обстановката, в която се намираше всеки един от нас тук, на територията на Дания и в частност какво се случваше в Северна Дания – Олборг.

covid 19 Дания

През последните дни все повече се говореше за вируса. На 6 март вечерта, получих съобщение на телефона си по eboks (централизирана услуга, чрез която получаваме дигиталната си поща или всичко онова, което ни интересува от публичните институции в Дания – община, банка, полиция, лекар и др.), че най-вероятно събитието, на което трябваше да участвам (с над 100 души) ще бъде отменено за неопределен период от време.

Само 5 дни по-късно министър-председателят Мете Фредериксен (и целият кабинет) взеха решение да затворят държавата и да изпратят всички вкъщи, с цел да намалят броя на заразените! В Дания обаче почти всички работодатели запазиха работниците си, тъй като до 90% от заплащането беше поето от държавата. Тук също така трябва да отчетем датските закони, които правят трудно за работодателя да уволнява и после наема хора, когато и както си поиска! Всъщност, хората си останаха вкъщи, но спокойни, че ще могат да платят сметките си.

Щрак! Някои хора обаче не издържаха на напрежението! Изведнъж продуктите от магазините изчезнаха! Нямаше и тоалетна хартия! Всичко обаче приключи светкавично бързо! Тези случаи се изпариха за няколко дни! Реакцията на обществото беше строго осъдителна и последствията не закъсняха, като всичко се върна по старо му!

covid 19 дания